De MICHfoundation wil maatschappelijke impact genereren door te opereren op het snijvlak van kunst, cultuur en wetenschap. De kunsten is bij uitstek het terrein waar en waardoor mensen anders leren kijken, luisteren, voelen en ervaren. MICHfoundation wil die kennis ook borgen, toegankelijk en beschikbaar maken voor anderen.
In het verleden kwamen de volgende projecten tot stand:
Traces, een hedendaags requiem over rouwverwerking.
In het dansproject First Encounter werkten 8 vrouwen met doofblindheid (syndroom van USHER) samen met professionele dansers uit Berlijn (TanzTangente Berlin) aan de realisatie van een dansvoorstelling.
In de projecten Nightwalking I en Nightwalking II stond de wereld van een persoon met aangeboren doofblindheid centraal. In Nightwalking II ontmoetten professionele dansers van ICKAmsterdam personen met aangeboren doofblindheid. Met Nigthwalking II, een mobiele installatie, werd de wereld van mensen met aangeboren doofblindheid inzichtelijk gemaakt.
De MICHfoundation is zowel nationaal als internationaal actief. Zo is in voorbereiding een samenwerkingsproject met de Adolph Sax Foundation en saxofonist Arno Bornkamp. Arends en Bornkamp werken gezamenlijk onder de titel Little Bigh Horn aan een avondvullend documentair concert waarin de rol van de hedendaagse uitvoerend musicus ter discussie staat.
In voorbereiding is een mixed dansvoorstelling MoveMe (werktitel) in samenwerking met Visio (Haren), The Northern Consort en de HanzeHogeschool.
Ook internationaal slaat MICHfoundation haar vleugels uit. Zij maakt deel uit van een Europees consortium SPARKLE met als doel Europese culturele organisaties te versterken en te leren door uit te wisselen.

Artistieke leiding

Artistiek leider en oprichter van de MICHfoundation is componist, theaterwetenschapper en onderzoek (RuG) André Arends. André werkte ruim 20 jaar als uitvoerend musicus (Aurelia Saxofoonkwartet, Nederlands Blazers Ensemble). In 2000 verlegde hij zijn bakens en richtte zich enerzijds op het componeren en sound design, en anderzijds op het maken van theater- en dansvoorstellingen. Vanaf 2009 verruimde hij zijn werkterrein deels naar wetenschappelijk onderzoek. Na het behalen van zijn MA Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, is hij nu in de afrondende fase van zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoek The Impact of Listening to Disembodied Voices onderzoekt Arends de rol en functie van recorded voices in elektronische muziek, geluidskunst en mediascapes.

Contactgegevens

Postadres: Oude Boteringestraat 75 – 7| 9712 GG Groningen
Mailadres: info@michfoundation.nl
T. +31(0)6 – 508 96 071